Ads Area

DRDO CEPTAM 2022 General English Question Paper

DRDO CEPTAM 2022 General English Question Paper 

Defence Research & Development Organisation  . DRDO is going to conduct the Multi Tasking Staff (MTS) exam in upcoming months. Now You Can See the Question of DRDO General English . If you want download DRDO CEPTAM 2022 General English Question Paper . 

DRDO CEPTAM 2022 General English Question Paper

Syllabus For English

  • Synonyms and Antonyms
  • Cloze Test
  • Reading Comprehension
  • Idioms and Phrases
  • Error Detection
  • Spelling corrections, etc.

Read it..

DRDO Ceptam 10 Syllabus Exam Pattern 2022 

DRDO CEPTAM 10 Various Post Online Form 2022

(1)

Comprehension:-

In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank. Deforestation 1.______ the permanent destruction of forests in order to 2.______ the land available for other uses. It 3.______ around the world, though tropical rainforests are particularly 4.____. If current deforestation levels 5.______ , the world's rainforests may completely vanish in as little as 100 years, according to National Geographic.


Q. Select the most appropriate option for blank No. 1.

(A) have
(B) are
(C) is
(D) has
Answer - (C) is

(2) Read Q1 Comprehension
Q. Select the most appropriate option for blank No. 2.

(A) makes
(B) make
(C) made
(D) making
Answer - (B) make

(3) Read Q1 Comprehension
Q. Select the most appropriate option for blank No. 3.

(A) occurs
(B) occurred
(C) occurring
(D) occur
Answer - (A) occurs

(4) Read Q1 Comprehension
Q. Select the most appropriate option for blank No. 5.

(A) maintain
(B) continue
(C) follow
(D) proceed
Answer - (B) continue

(5) Read Q1 Comprehension
Q. Select the most appropriate option for blank No. 4.

(A) targeted
(B) robbed
(C) looted
(D) aimed
Answer - (A) targeted

(6) Select the most appropriate synonym of the given word.
Demolish

(A) Repair
(B) Taunt
(C) Reveal
(D) Dismantle
Answer - (D) Dismantle

(7) Select the most appropriate word for the given group of words.
Something no longer in use

(A) Obdurate
(B) Odious
(C) Obsolete
(D) Ominious
Answer - (C) Obsolete

(8) Find the part of the given sentence that has an error in it. If there is no error, choose ‘Noerror’.
My visiting to my family are few and far between. /No error

(A) No error
(B) few and far between
(C) My visiting to
(D) my family are
Answer - (C) My visiting to

(9) Select the most appropriate option to fill in the blank. It is quite tough to ______ which candidate will win the presidential elections.

(A) Pretend
(B) Elect
(C) Predict
(D) Argue
Answer - (C) Predict

(10) Select the most appropriate antonym of the given word.
Fluctuate

(A) Stabilize
(B) Mobilize
(C) Waver
(D) Stumble
Answer - (A) Stabilize

(11) In the following question, out of the given four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase.
Fit as a fiddle

(A) To play a melodious tune
(B) In a perfectly healthy condition
(C) A severe and conclusive test
(D) To be a perfect match
Answer - (B) In a perfectly healthy condition

(12) In the following question, out of the given four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase.
Nail-biting

(A) Suspenseful
(B) Plentiful
(C) Peaceful
(D) Joyful
Answer - (A) Suspenseful

(13) Select the most appropriate option to substitute the underlined segment in the given sentence. If there is no need to substitute it, select No Improvement.
The government seems to have no interest for the welfare of the common man.

(A) Any interest in
(B) No interest to
(C) No Improvement
(D) No interest in
Answer - (D) No interest in

(14) Choose the correctly spelt word.

(A) Dominent
(B) Diseese
(C) Deminish
(D) Dependent
Answer - (D) Dependent

(15) Select the most appropriate option to fill in the blank.Though I am tall, I feel inferior ______ others.

(A) to
(B) than
(C) upon
(D) from
Answer - (A) to

(16) Select the most appropriate antonym of the given word.
Disperse

(A) Gather
(B) Neglect
(C) Send
(D) Hold
Answer - (A) Gather

(17) Find the part of the given sentence that has an error in it. If there is no error, choose ‘No error’.
She wanted telling you who you could approach for your problem. /No error

(A) No error
(B) who you could approach
(C) for your problem
(D) She wanted telling you
Answer - (D) She wanted telling you

(18) Select the most appropriate option to substitute the underlined segment in the givensentence. If there is no need to substitute it, select No Improvement.
I don't think many people will be able to attend the meeting tomorrow.

(A) is able
(B) No Improvement
(C) have able
(D) are able
Answer - (B) No Improvement

(19) Select the most appropriate option to fill in the blank. I watched him ______.

(A) Fatal
(B) Trial
(C) Penal
(D) Vital
Answer - (A) Fatal

(20) Select the most appropriate option to substitute the underlined segment in the given sentence. If there is no need to substitute it, select No Improvement.
She insisted to driving her kids to school.

(A) to be driving
(B) on driving
(C) to drive
(D)No Improvement
Answer - (B) on driving
     

Post a Comment

0 Comments

Top Post Ad

Below Post Ad

Ads Area